Havkajak på Suså og Tystrup Sø

Suså og Tystrup Sø

Susåen er Sjællands største å og løber gennem Danmarks 8. største sø Tystrup Sø. På denne tur roede vi stykket fra Vrangstrup til Næstved en utrolig flot tur, som byder på masser af varieret natur. 

5. juli 2019 15:22

Suså og Tystrup sø

Copy the following HTML iframe code to your website:

  • Distance Instructions

Turbeskrivelse

Med på turen i dag havde jeg min veninde Pia, og vi havde længe haft dagene reservert i kalenderen. Planen var en tur rundt om Orø, men hård vind fra NV gjorde, at vi måtte ændre planer. Det var oplagt at tage en tur på en å, og da destinationen var Sjælland blev det Suså, hvor den eneste joker var Tystrup Sø, hvor vinden godt kan få fat. 

Start

Vi startede i Vrangstrup, hvor det er gratis at sætte i. Her er parkeringsplads og toilet. Der er bygget en sliske ned til vandet, så det er let at få kajakkerne på vandet.

Isætning af kajak i Susåen v Vrangstrup

Vrangstrup til Tystrup Sø

Det første stykke er der høj bevoksning på begge sider og åen er ret smal, men efterhånden åbner landskabet op og piletræer står spredt langs kanten og dypper sine grene i åen. Vinden mærker vi næsten ikke, kun på ganske få strækninger når åen snor sig, så vi har direkte modvind, bliver vi mindet om, at det blæser.

Vi holder frokost, hvor åen løber ud i Tystrup Sø. Her er en lille plads, hvor det er let at lægge til og spise inden turen ud på Tystrup Sø. 

Søerne til Skelby

Vi roer syd på langs den østlige side af søen. Vi er ikke kommet ret langt før vandet ændrer karakter med bølger, som kommer rullende ind over søen fra vest. Efter ca. 500 m på søen, når vi til langt den mest udfordrende del af hele turen. Her får vi bølgerne først fra siden og herefter forfra, og der er ikke meget tid til at nyde omgivelserne. Vi er begge glade for, at vi ikke har taget turen en dag, hvor vinden er i syd, som havde betydet modvind hele vejen.

Rundt om den første pynt kommer vi mere i læ og har medvind. Samtidig snævre søen ind, så bølgerne ikke bygges op over så lang en distance. Herfra er der masser af overskud til at nyde naturen. Tystrup Sø er en fantastisk dejlig oplevelse med skov og eng på østsiden, mens landskabet rejser sig i bløde bakker og marker på vestsiden. 

I bunden af Tystrup Sø kommer vi til første fredningsområde, som er markeret med bøjer, der tydeligt angiver, hvor man skal ro. Vi roer videre og kommer ud på Bavelse Sø for endelig at komme på åen igen. 

Åen her er bredere, med god plads til at ro ved siden af hinanden. Vi er enige om, at det sidste stykke ned til Skelby, nok er det flotteste stykke af åen. 

Ca. 3 km nede når vi Skelby, hvor vi overnatter. Endomondo fortæller os, at vi har tilbagelagt 24,67 km på dag 1.

Skelby ved Suså

Skelby til Næstved

Næste morgen går turen videre ned af Suså mod Næstved. Pausepladserne er fint markeret, men vi vælger at tage hele stykket i et stræk, da dag 2 kun er 15 km og ikke særlig krævende med hjælp fra både strøm og vind.

Jeg har læst, at turen til Skelby er den flotteste del af ruten, men det er bestemt værd at tage den sidste del af åen med ned til Næstved. Omgivet af skove og enge føler man sig hensat til en hel anden verden, og turen forbi Herlufsholm er ren idyl.

Ved Holløse Mølle skal kajakken bæres over, men der er sliske både til at tage kajakken op og sætte i, så det er nemt, og igen tydeligt markeret med bøjer.

Holløse Mølle overbæring

Fremme i Næstved slutter turen. Her er igen bro og sliske, så det er let at få kajakken op.

Overnatning i Skelby

Langs ruten er flere shelterpladser, vi har dog valgt at sove indendøre. I Skelby ca ligger Depotet, som er vandrehjem og borgerhus i Skelby. Tæt ved åen og for kun 640 kr. overnatter vi 2 personer, inkl. morgenmad og leje af linned og håndklæder. Stedet er drevet af frivillige og et utrolig hyggeligt sted. På dagen er vi eneste gæster og nyder at have køkken og gård for os selv. 

Overnatning ved Suså Depotet i Skelby

Lidt ekstra info om turen

Du kan parkere på Rådmandshavens parkering, derfra går en lille vej ned til åen, hvor du kan køre ned og læsse kajakkerne på bilen, så du slipper for at bære dem op til parkeringspladsen. Husk at få koordineret med transport, så du har en bil stående i Næstved, når du afslutter turen.

Tag vejen fra Rådmandshaven ned til kajakkerne

Regler for færdsel på Suså

For at ro på Susåen skal du have en nummerplade. Du kan købe en gæstenummerplade, det koster 100 kr. pr. kajak. Nummerpladen gælder i 4 dage. 

Du bestiller gæstenummerpladen hos Benth M. Lange tlf. 20673717 ml. kl. 8.00-18.00 eller benth.micho@gmail.com 

Sammen med nummerpladen udleveres et kort over åen og søerne og information om regler for sejlads. Det er kun tilladt at gå i land på de afmærkede pladser, og på søerne er der områder, hvor sejlads ikke er tilladt, men det er tydeligt afmærket både på kortet, og på søen med bøjer.

Flere steder er der et gebyr for at kajakken i, men ved Vrangstrup er det gratis.

Kort over Susåen og Tystrup Sø

Vind og Vand på turen

Susåen er altid en tur værd, og et oplagt sted at ro kajak, når det blæser. På åen løber du aldrig ind i problemer, og du bliver tilmed hjulpet frem af strømmen. 

På Tystrup sø dannes der bølger, når det blæser. Hold dig derfor altid tæt ind langs kysten, da bølgerne kan blive høje midt på søen. Kort før du kommer ud på søen findes en nødlandingsplads, hvor du kan stoppe turen, hvis søen er for udfordrende. 

Når du kommer ud på søen, roer du langs østsiden af søen, og er vinden i nord/nord vest bygges bølgerne op over søen, og du skal igennem noget bølgegang det første stykke på søen. Til gengæld har du vinden i ryggen, det meste af tiden ned af søen, og så snart du er forbi den første pynt kommer der mere ro på vandet. Er vinden i syd har du modvind på søen, og det er en hård tur, hvor der skal bruges mange kræfter for at komme frem.

Er vinden i nord/vest som på kortet her, er det i det gult markerede område, at du vil opleve de største bølger. Når du er rundt om pynten kommer du i læ og søen snæver ind, så bølgerne ikke kan bygges op over så langt et stræk. Kortet er fra Windfinder.