DesignKayaks havkajak

Unplugged til begynderen

Unplugged er designet med tanke på begynderens behov kan følge dig langt på vej. Læs hvorfor nedenfor eller gå direkte til køb.

Ønsker du at prøve kajakken? Giv os et kald og aftal tidspunkt på 70220109.

Unplugged: Dimensioner længde og bredde

Havkajak længde

Unplugged mål

Til Unplugged har vi valgt medium bredde og længde, det giver en god balance mellem fart og manøvre.

Hvilken størrelse kajak skal du vælge?

Unplugged findes i to størrelser. Højde og volume ved lår og hofter er afgørende for, om du passer i Regular eller Large. Her er en vejledende størrelsesangivelse:

Regular: 160-180 cm mindre kropsvolumen

Large: 170-210 cm mellem til stor kropsvolumen

Er du i tvivl om størrelse? Giv os et kald 70220109 

Havkajak: Betydning af længde og bredde

En havkajak er omkring 5 meter lang, men alt efter om den skal ud i store bølger eller på langtur varierer længden. Længde skal også ses i sammenhæng med dens facon.

Længde: Fart og  længden er tæt forbundet. En lang kajak egner sig til længere ture, hvor en manøvre sker over et længere stræk. Jo længere en kajak er, jo mere energi kan den lagre mellem padlerens tag, og dermed både hjælpe med at holde kursen og farten. En kort kajak har den fordel at den er væsentligt lettere at manøvrere, hvilket er nødvendigt i skiftende bølger som påvirker kajakker forskelligt. Længden af en kajak bør altid sammenholdes med kajakkens form, da en kajak med et stort spring (krumning i enderne) har en væsentligt kortere berøringsflade med vandet.

Bredde: Kort fortalt er en smal havkajak hurtigere end en bred. Første gang du sætter dig i en kajak kan det føles trygt, at den er bred, men du behøver ikke mange timer på vandet, før du har fundet balancen, og hellere vil have mere fart i båden. Derfor bør dit valg af kajak afspejle dine drømme lidt ude i fremtiden. 

Havkajak: Betydning af højde

Højden på kajakken har stor betydning, men får sjældent så meget fokus som længde og bredde.

Et lavt bagdæk er vigtigt af to grunde:

  • Kajakken bliver mindre påvirket af vinden. Det gør det lettere at holde retning, hvilket ofte er en udfordring for begyndere og mindre erfarne kajakroere.
  • Er uheldet ude, og du kæntrer, skal du op via bagdækket. Hver cm. ekstra, du skal trække dig op af vandet, kræver ekstra kræfter. Fra land ser det ikke ud af meget, men ligger du i vandet, mærker du en betydelig forskel på et højt og lavt bagdæk.

Den rigtige højde på fordækket er vigtig:

  • Et højt fordæk tvinger dig til, at holde armene højere. Det giver dårligere stabilitet i kajakken og en forkert padle-teknik.

Unplugged: Højdemål

I designet af Unplugged har vi lagt vægt på at holde både for- og bagdæk lavt, så kajakken er mindre vindpåvirkelig og ikke generer roningen.

Havkajak: Cockpittets størrelse

Som begynder kan det føles trygt, med et stort cockpit, men i virkeligheden fratager det dig kontrollen af kajakken. Kun hvis hofter og lår er i kontakt med kajakken, og cockpittet er forsynet med lårstøtter, kan du bruge kroppen til at manøvre kajakken vha. såkaldt kantning.

Som helt ny kajakroer kan ‘kantning’  føles langt væk, men du vil hurtigt kunne begynde at bruge kantning og opleve et helt andet flow i din kajak.

Er du til bølger, teknik og rul så er det helt afgørende med en kajak, som har et snævert cockpit.

Unplugged: Cockpit

Easy access: Til Unplugged har vi valgt et medium keyhole cockpit-design, som muliggør optimal sejlteknik, men samtidig ikke er for smalt fortil, så det er let at komme ud og ind af kajakken.

Lårstøtter: Cockpitter er forsynet med lårstøtter, som gør det muligt at kante (styre kajakken med kroppen) og at rulle.

Unplugged bundform og spring

I designet af skroget har vi lagt vægt på stabilitet, men samtidig sikret, at Unplugged også kan opnå fart. Som bundform har vi valgt et fladt design med en let v-formet kile, som er optimalt for følelsen af stabilitet, men uden at tabe for meget fart. Unplugged har medium spring.

Havkajak spring bundform

Havkajak: Bundform og spring

Bundformen på en kajak skifter over hele kajakkens længde, da den altid er tilspidset i enderne. Arealet under cockpittet er derfor det sted, hvor de forskellige bundformer har betydning for såvel fart som stabilitet. En helt flad bund opleves meget stabil, men sænker kajakkens mulighed for fart. En rundbundet kajak føles mere levende, indtil den er i fart, og trykket fra vandet hjælper med balancen. De mest balance krævende kajakker har v-formet bund og er for begyndere meget udfordrende at holde på ret køl.

Springet er kajakkens krumning i enderne. Ved at trække kajakkens ender op af vandet, opnås balance og styreegenskaberne selv, når bølgerne skyller ind over dækket. En kajak uden spring skylles omkuld af bølger. Minusset ved et stort spring er, at det påvirker farten negativt, da kajakkens vandlinje bliver forkortet.

Havkajak: Finne

Finnen hjælper dig med at holde retning, når du har vinden ind fra siden eller bagfra. Et alternativ til finne er ror. Ror eller finne er lidt en smagssag. Fordelen ved en finne er, at du ikke slæber noget efter kajakken, når du ikke har behov for ekstra retningshjælp, og du i stedet overfører energi fra dine rotag via faste fodpedaler. Desuden er der mindre vedligeholdelse på en kajak med finne frem for en kajak med ror.

Når finnen er sænket ned i vandet, hjælper den med at forhindre, at kajakken drejer op i vinden. Finnen hæves op i kajakken, når du ikke bruger den. 

Unplugged finnesystem

Unplugged har finne, som er snorrestyrret. Kontrolboksen er placeret ud for hoften, så den er let at betjene og ikke generer knæet hos folk med lange ben. Derudover har vi indstøbt to støttepunkter i finnehuset, så selve finnen holdes bedre på plads under brug.

Unplugged: Luger, liner og elastikker

Unplugged har runde luger, som slutter ekstra tæt og så har vi givet lugerne farve. Lugerummene er forsvarligt fuget på begge sidder. 

havkajak luger elastikker design unplugged

Luger og lugerum

På en havkajak er lugerummene så store, at du har plads til bagage til længere ture. Ud over plads til oppakning er lugerummene også med til at sikre, at kajakken holdes oppe, hvis du kæntrer. Derfor skal du altid sikre, at dine luger slutter tæt, og at skottet (lugevæggen) er fuget fra begge sider, så rummet er helt tæt.

Liner og elastikker

Linerne og elastikkerne på en kajak har alle en væsentlig funktion. Linerne langs kajakkens sider kaldes dæklinerne. De bruges til at trække kajakken op i en redningssituation. Derfor er det vigtigt, at de sidder solidt fast, men ikke er for stramme, så de er lette at gribe fat i.

Kuglen monteret på dæklinierne foran gør det lettere at placere pagajen under dækslinien i en rednigssituation.

Elastikkerne på tværs af kajakken bruges til at holde fast på f.eks. pumpe, paddlefloat og et kort.

Unplugged bygget på viden

Visionen bag vores havkajak Unplugged har været at skabe en kajak, som enhver begynder føler sig tryg i, men som i takt med at evnerne vokser viser sit potentiale, som en fuldblods havkajak, der kan bruges til ture på åbent hav.

Kajakken Unplugged er designet af Søren Telling, der har ledet kajakekspeditioner i de mest øde egne af verden, og siden 2002 drevet virksomheden Outdoorsports med kajakskole 5 forskellige steder i Danmark. Erfaringer herfra og utallige timer på vandet ligger til grund for designet af DesignKayaks modeller.

Søren Telling designkayaks havkajak

Kvalitet

Hos DesignKayaks synes vi ikke, at en havkajak behøver koste en formue, men det betyder ikke, at vi er gået på kompromis med kvalitet.

Ingen fordyrende mellemled

Vi holder prisen nede ved at sælge direkte fra fabrikken. Det direkte samarbejde med fabrikken, giver ikke bare lavere pris, men også muligheden for at arbejde med at sikre kvaliteten.

Tæt samarbejde med fabrikken

Det har taget tid at finde den helt rigtige fabrik, som er dedikeret til at lave kajakker i høj kvalitet. Vi har gennem de seneste år haft et tæt samarbejde med vores nuværende fabrik. Vi besøger dem flere gange om året for, at vi sammen sikrer en høj kvalitet. 

Kvalitetsmaterialer

Unplugged er lavet i 3-lags LLDPE plast. Læs mere om plastkonstruktioner og fordele og ulemper ved 3-lags plast i artiklen Materialeguide.

LLDPE er en utrolig stærk type plast, som bl.a. bruges til white water kajakker, der skal holde til masser af slag og stød.

Høj kvalitet lav pris

Med vores havkajak Unplugged får du  således en solid kvalitetskajak, og så gør det jo ikke noget, at den kun koster 7495,- kr.

KØB UNPLUGGED
havkajak designkayaks unplugged kvalitet