Fænø Kalv i kajak
Kajakekspert Søren Groth Telling

Af: Søren Telling
Turbeskrivelsen er lavet af Søren, som  står bag designet af vores kajakker. Ved siden af DesignKayaks driver Søren virksomheden Outdoorsports, der tilbyder kajakkurser og aktiviteter i hele Danmark til både firmaer og private. 

Af: Søren Groth Telling – Outdoorsports

Start og slut: Badebroen Fjordvej, 6000 Kolding.  
(FGWV+PF Kolding)

Længde/tid: 24 km. Turen her er lavet som tur med overnatning, men kan roes på en dag. Se mere nederst på siden.

Niveau: IPP2. Vær opmærksom på strøm og trafik i Lillebælt.

Særlige forhold:
Det er tilladt at gå i land og overnatte på Fænø Kalv. Den noget større Fænø, som ligger lige øst for Fænø Kalv, er derimod privatejet og her er ingen adgang.

Fænø Kalv

I Lillebælt ligger den lille ø Fænø Kalv – der modsat sin storebror Fænø – er offentlig tilgængelig. Fænø Kalv er en lille oase af uforstyrret natur og i kajak er øen let tilgængelig, men helt afskåret fra land, har du  ofte øen helt for dig selv.

 

22. marts 2020 11:08

Fænø Kalv

Copy the following HTML iframe code to your website:

  • Distance Instructions

Turbeskrivelse

DAG 1

Start og isætning af kajakken

Turen starter ved Badebroen Fjordvej på den nordlige side af Kolding Fjord. Her er parkering tæt ved vandet og en fin strand at sætte i fra.

Vi starter med at krydse fjorden, det giver en kort første dag og masser af lejr tid på Fænø Kalv. Vil du gerne tage det lange stræk på første dage, kan turen uden problemer roes modsat.

Kryds fjorden

Vi ror ud fra broen og starter med at krydse fjorden. Der er en del skibstrafik ind og ud af havnen, og selv om det er en stille dag, vi er på vandet, må vi vente på at et stort skib kommer forbi før vi kan krydse fjorden. Sejlrenden er klart markeret og smal på stedet, så det er let at se, hvornår man er i sejlrenden.

Agtrupvig og Løverodde Strand

Efter vi har nået den anden side af fjorden roer vi mod øst væk fra Kolding. Efter en god km når vi til Agtrupvig. Følg kysten ind i vigen, som er en hyggelig lille vig omgivet af mark og græssende køer. Ude af vigen og et stykke længere nede af kysten, når vi til Løverodde Strand. Her er toiletfaciliteter og i sommerperioden holder Cafe Løverodde åben.

Kolding fjord i kajak

Kryds over Kolding Fjord

Kryds til Fænø Kalv

Vi er nået rundt om Odden, og nu ligger Fænø Kalv klart og tydeligt på vores venstre side. Vi forsætter ca. 1,5 km ned langs kysten før vi krydser over til Fænø Kalv. Vi anbefaler, at du også først krydser vandet længere nede, så du krydser vinkelret over til den sydligste spids af Fænø Kalv. Her er vandet typisk lidt roligere, – hvis du krydser tidligere er der stærk strøm i Lillebælt, og når det mødes med vind i passagen mellem øen og de store skove ved Kolding, kan der være meget bevægelse i vandet. 

Fremme ved Fænø går vi i land. Det er tilladt at overnatte og slå telt op på Fænø og der er flere gode bålpladser. Der er ikke vand på øen så alt skal medbringes ligesom alt skrald skal tages med fra øen.

havkajak

Fænø Kalv i sigte

DAG 2

Hindsgavl og Lillebælt

Fra Fænø Kalv sættes kursen mod nordspidsen af Fænø og videre mod Hindgavl på Fyn. Langs skrænter og marker med græssene køer går turen videre op langs Hindsgavl halvøen inden der krydses over Lillebælt tilbage til Jyllandssiden. Hold øje med skibstrafikken, som kommer ind til Kolding og Skærbæk gennem passagen.

På Jyllandssiden finder vi et dejligt pausested med bordbænkesæt og den fine lille mølle som ses på billedet. Møllen er ikke let at se fra vandet, men der er en bro omkring hundrede meter syd for møllen.

Efter pausen går turen videre langs kysten i retning mod retning Kolding.

HIndsgavl

Skærbæk til Drejens

Turen går forbi Skærbækværket, der på sin egen ucharmerende måde er ret fascinerende. Forbi Skærbækværket kan der være en del refleksbølger, så det er en gode ide at søge lidt længere fra kysten. Straks efter det store kraftværk, sættes retning mod de små øer Kidholmene, der ejes af KFUM-Spejderne i Danmark. Det er ikke tilladt at gå i land på øerne, hvor der også er fuglereservat. Hold dig på sydsiden af holmene, da der er meget lavvande og kryds over til nordsiden af Kolding fjord. Det er turens længste kryds. Herfra følges kysten til du er tilbage ved udgangspunktet.

Lillebælt i kajak

Møllen ved frokostpladsen

Camp på Fænø Kalv

Lejr på Fænø Kalv

Overnatning eller 1-dagstur?

Turen her er med overnatning. Den kan padles på en dag, men 24 km med strøm og flere kryds kan for nogen virke som meget på en dag. Fænø Kalv fortjener absolut også en overnatning, så det taler for at bruge 2 dage på turen. Har du kun en dag til rådighed, er det en rigtig fin løsning at tage dag 1 i denne tur, og samme vej tilbage. Det giver en tur på ca. 14 km. 

I denne beskrivelse er dag 1 ca. 8 km og dag 2 ca. 16 km. Turen kan sagtens vendes om, hvis man gerne vil have den længste distance på dag 1. 

Søren Groth Telling i havkajak