Havkajak vind og hav
Fralandsvind DesignKayaks

Vind og Kajak

Hvornår er det sikkert at ro kajak  og hvornår blæser det for meget? Der er ikke et svar, det afhænger af flere faktorer. Her har vi samlet en række gode råd om kajak og vind, som hjælper dig til at komme sikkert på vandet.

Pålandsvind DesignKayaks

Orienter dig hjemmefra

Står du og kigger ud over roligt vandet, er det fristende at sætte kajakken i, men du bør altid tjekke vejudsigten. Det du ser fra land, fortæller sjældent hele sandheden om vindforholdene på vandet. Kigger du f.eks. ud over havet på en dag med fralandsvind, ser det meget mildere ud end det rent faktisk er.  

Brug derfor altid en vejrtjeneste f.eks. YR eller Windfinder og orienter dig om:

  1. Vindstyrke
  2. Vindens udvikling i løbet af dagen
  3. Vindretning

Med den viden har du et meget bedre grundlag for at vurdere: Er det fornuftigt at tage ud i kajak? Hvornår og hvor det er bedst at ro den pågældende dag.

Ud i kajak og vind
windfinder kajak

Vindstyrke og udvikling

Hvornår det er sikkert at tage ud afhænger selvfølgelig af din erfaring, men også af vindretning. Det er dog en god tommelfingerregel ikke at tage ud, hvis vinden er over 6-7 m/s medmindre du er rutineret kajakroer.

Vindtabel:

0-3 m/s – stille vejr

4-7 m/s – jævn vind

8-10 m/s – frisk vind

Husk også at være opmærksom på, hvordan vinden udvikler sig i løbet af dagen.

Vindretning – find læ

Selv når det blæser over 7 m/s, kan du finde læ. Ved kyster med fralandsvind vil du langs kysten og et stykke ud være i læ, mens der vil være tydelige bølger ved pålandsvind.

Når du har styr på vindretningen, så brug et kort, til at finde strækninger med læ. Finder du en kyst med fralandsvind, hvor du har skrænter og skov, vil du opleve, at vandet tæt på kysten er helt stille, men længere ude har vinden fat.

Det er ikke muligt at sige, hvor langt du kan gå ud fra kysten og stadig være i læ, så det bedste råd er at holde dig tæt på kysten. Søg også gerne vand, hvor du ikke ender på åbent hav, hvis du kommer for langt ud. Her er fjorde, søer og åer mere sikre end havet på blæsende dage.

Havkajak fralandsvind
Havkajak vind og vejr

Ændringer langs kysten

Søger du læ ved kyster med fralandsvind, skal du være opmærksom på, at hver gang du runder et hjørne på kysten, kan vindbilledet ændre sig markant, hvis du ikke længere har læ fra kysten. 

Illustrationen her viser en kajak, som bevæger sig ned langs kysten. Kajakken ligger i læ af kysten og skoven og vandet er ikke særlig påvirket af vinden.

Længere nede af kysten hører skoven op, og kysten slår et lille sving. Kajakken er ikke længere i læ og vinden er direkte på kysten. Det giver et markant skift på vandet, som kan komme som en ubehagelig overraskelse. Går du ud en dag med meget vind og søger læ ved kyster med fralandsvind, så orienter dig om bevoksning og hvordan kysten ændrer sig.

Find alternativt ro-vand

Kajakruter i Danmark DesignKayaks

I vores ruteunivers finder du flere eksempler på ture, hvor vi på dagen har valgt en bestemt destination pga. af vindstyrke og retning.