Kajakkens ABC

Hvad hedder kajakkens dele? – Og hvad er funktionen og betydningen af de enkelte dele?

Kajakguide: Materialer

Hvad er forskellen på 1-lags og 3-lags sandwichkonstruktion i plast? Hvad er en sandwichkonstruktion i en kajak? Hvad er bedst plast eller glasfiber?

Spørgsmålene er mange, og der er mange nuancer, der afgør, hvad der er bedst for dig. Alle materialer og konstruktioner har fordele og ulemper. Oveni er der store kvalitetsforskelle fra producent til producent. Det viser sig især på 3-lagsplastkonstruktion og glasfiber.

Overvejer du at købe en havkajak, anbefaler vi, at du læser vores guide til materialevalg her.

Artiklen er skrevet af Søren Groth Telling, der står bag designet af vores kajakker og er ansvarlig for produktionen.

Kajakguide

Her i artiklen gennemgår vi:

Egenskaber: Hvilke materialeegenskaber er vigtige for at lave en god kajak

Fordele og ulemper: Overblik over fordele og ulemper ved forskellige typer af materialer og konstruktioner

Plastkajakker:

 • Plasttyper brugt til kajakker
 • Konstruktioner brugt til plastkajakker (1-lags og 3-lagssandwichkonstruktion)
 • Kvalitet: Hvordan sikres høj kvalitet, og hvilke faldgruber er der ved 3-lags sandwichkonstruktion
 • Hvad skal jeg vælge?
 • Kort om glasfiber og forskellige kvaliteter af glasfiber

Hvad er en god kajak?

– Materialeegenskaber

En god kajak er mange ting, men ser man udelukkende på materiale og konstruktion er de vigtigste egenskaber:

 • Stivhed: Øger farten
 • Solid: Mere robust, hvis man f.eks. rammer på sten
 • Reparation: Mulighed for at reparere skader
 • Lav vægt: Giver fart og er lettere at håndterer

Hvilke egenskaber en kajak har afhænger af materiale, konstruktion og design. Desværre arbejder de ønskede egenskaber mod hinanden, og derfor er der altid nogle kompromisser. Det vigtige er derfor at finde en kajak med de egenskaber, som passer til dine behov. 

Tabellen herunder giver et hurtigt overblik over fordele og ulemper. Læs mere om detaljerne længere nede i artiklen.

OBS!

Vær opmærksom på, at der findes mange kajakker på markedet i 3-lags sandwichkonstruktion og glasfiber af dårlig kvalitet. Disse kajakker opnår ikke fordelene, som er vist her i tabellen. Læs mere længere nede i artiklen.

Fordele og ulemper: 1-lags, 3-lags sandwichkonstruktion og glasfiber

Plastmateriale og konstruktioner

Kajakmaterialer

Plast og glasfiber er de suverænt mest benyttede materialer i kajakproduktion.

– Plastkajakker

95% af alle plastkajakker er lavet i Polyethylen kaldet PE. PE plast er den type plast, som egner sig bedst til såkaldt rotationsstøbning, som er langt den billigste produktionsform.

Polyethylen PE findes i mange varianter. Varianterne kan blandes, hvorved forskellige egenskaber kombineres. De bedst kendte varianter til kajakproduktion er:

 • LLDPE (Linear Low Density Polyethylen)
 • HDPE  (High density Polyethylene)

LLDPE er den sejeste og mest strækbare PE, og den bruges bl.a.til White Water kajakker, hvor man risikerer at ramme sten og klipper med høj fart. 

HDPE er lettere og stivere end LLDPE. Ulempen ved HDPE er en mere sprød plasttype, som risikerer at revne ved slag mod klipper og sten. Skrøbeligheden øges i kolde temperaturer og er derfor mindre velegnet i vand og et klima som det danske.

Kajakkonstruktioner i plast

– Konstruktioner 

Når man taler plastkajakker, falder snakken ofte på konstruktionen frem for materialet. Konstruktionen kan være af 1, 2 eller 3-lags plast. 1- og 3-lags er de mest anvendte konstruktioner:

 • 1-lags består som navnet siger, af et enkelt lag plast. Det giver uden sammenligning den bedste slidstyrke, men mindre stivhed i materialet. Derfor bruges den især til white water kajakker.
 • 2-lags består af at yderlag og et skumlag, der sammen giver konstruktionen øget stivhed og lavest mulige vægt. 2-lagskonstruktion bruges kun til kajakker, hvor roeren ikke er i kontakt med indersiden af kajakken f.eks. sit-on top kajakker og surfski. 
 • 3-lags består af et ydre slidlag, en skumkerne og et tyndt inderlag. Tilsammen giver det øget stivhed og en jævn overflade indvendigt som udvendigt. De tynde slidlag og skumkernen reducerer vægten i forhold til en 1-lags kajak med lignende stivhed.

Flerlagskonstruktionerne er de mest komplicerede. Her ser vi nærmere på 3-lags sandwichkonstruktion, som er meget anvendt i havkajakker, men findes i meget forskellige kvaliteter.

hemmeligheden bag 3-lags plast

Hemmeligheden bag god 3-lagsplast

Kvalitet i plastproduktion

Skumkernen i en 3-lags sandwichkonstruktion er det “magiske” mellemled, som skaber den ønskede stivhed. Under støbeprocessen udvider skumkernen sig 6-8 gange og skaber et forgrenet net, der holder de to øvrige plastlag sammen på kryds og tværs. Den luftige skumkerne har yderligere den funktion, at den reducerer vægten af kajakken. Stivhed og lav vægt opnås dog kun, hvis materialet behandles korrekt under produktion.

3-lags sandwichkonstruktion

3-lags sandwichkonstruktion faldgruber

– Undgå dårlig kvalitet

Opnår skumkernen ikke den rette temperatur under støbning, hæver den ikke komplet, og kajakken bliver over tid ujævn. Udsættes skumkernen for for høj varme kollapser den, og resultatet er en deform kajak. 

Dårlig produceret 3-lagskajakker får hurtigt buler under bunden og vigtigere end det. Den opnår ikke den ekstra stivhed, som ellers er 3-lagskonstruktionens force, medmindre der er hældt ekstra plast i yderlagene, hvorved vægten øges.

Med det blotte øje er det næsten umuligt at se deformiteten i skumkernen på en ny kajak, men så snart kajakken tages i brug begynder deformiteten at udvikle sig. Den eneste måde at kontrollere kvaliteten, er ved at skære en skive ud af kajakken i forskellige sektioner og sammenligne tykkelsen af de 3-lag. Det vil du som forbruger naturligvis ikke gøre, så det er svært at se forskel på god og dårlig kvalitet.    

Som forbruger bør du derfor overveje følgende, når du køber en kajak i 3-langs sandwichkonstruktion: 

1. STIVHED

Er der opnået en høj grad af stivhed uden en vægtforøgelse? Find en tilsvarende model i 1-lags plast og forvent større stivhed uden en vægtforøgelse. Hvis 3-lags kajakkens vægt er høj, er stivheden ikke opnået via skumkernen, men gennem øget materiale i yderlaget og dermed spild af vægt. 

2. PRIS

En kvalitetskajak i 3-lags plast koster flere arbejdsgange og er dyrere i materiale. Vær derfor på vagt for alt for gode tilbud på 3-lagskonstruktioner.

3. MÆRKE

Undersøg om mærket på kajakken er kendt i forvejen, og hvem der står bag. Kan du finde producenten bag, er det vores erfaring, at du kan være nogenlunde sikker på, at kajakken har 3-lags konstruktionens fordele. Findes kajakken derimod kun i butik eller online-shop bør du være mere på vagt. 

Fordele og Ulemper

Som beskrevet i forrige afsnit, skal du være meget opmærksom på kvalitet, hvis du vælger glasfiber og 3-lags sandwichkonstruktion. Her vil vi også gerne slå et slag for, at 3-lags eller glasfiber ikke altid er det bedste valg, selv når kvaliteten er i orden. Det rette valg 1-lag, 3-lag eller glasfiber afhænger helt af, hvad du vil med din kajak, og hvor mange penge du vil bruge på den.

Fordele og ulemper: 1-lags, 3-lags sandwichkonstruktion og glasfiber

Slidstyrke: 1-lags konstruktionen er den mest solide konstruktion og bruges især til white water kajakker. Tykkelsen på en plastkajak er typisk mellem 4,5-5 mm. Det er den tykkelse, der skal fordeles mellem de forskellige plastlag. Således har en 1-lags plastkajak en massiv tykkelse på 4,5 mm, hvilket gør den nærmest uopslidelig. I en 3-lags sandwichkonstruktion udgør skumkernen 2/3 af tykkelsen, og det efterlader mindre materiale tilbage til slidlag. Undgå derfor med 3-lags f.eks. at slæbe den over asfalt og vær opmærksom ved isætning på betonslæbesteder. På vandet behøver du derimod ikke bekymre dig om slidstyrke, hvis du ror ind i sten.

Pris: 1-lags er en simpel produktionsmetode, som ikke kræver særlig teknologi, og derfor kan prisen holdes nede. Det er også hurtigere at producere 1-lags.

Stivhed og Vægt: Fordelen ved en 3-lagskonstruktion er, at flere materialetyper blandes sammen, og billedligt talt limes sammen, det giver en øget stivhed i konstruktionen. Kajakken bliver dermed mere vridningsstabil og lettere, da det midterste lag er en PE-skum med mindre vægtfylde end massiv plast. En 3-lags i god kvalitet er derfor hurtigere end 1-lags kajak i samme design. Med 3-lag undgår du også, at kajakken bliver deform f.eks. ved længere tids fastspænding på bil. Bliver en 1-lags kajak deform vil den dog rette sig tilbage i sin oprindelige form efter nogle timer.

Reparation: 1-lags er let at reparerer. Her smeltes blot nyt materiale, af samme type og farve i hullet. Det kan gøres med en varmepistol og er meget simpelt (du kan selv gøre det). Opstår der hul eller revner på en 3-lags sandwichkonstruktion, er det svært at reparere, da skumkernen ikke tåler at blive varmet op til høj temperatur. 

Miljø: Plast er meget udskældt, men plastkajakker er væsentlig mere miljøvenlige end glasfiber. Den store miljøsynder er glasfiberkajakker. Bindemidlet i glasfiber produktion er enten epoxy eller polyester, der begge er meget sundhedsskadelige. I modsætning til plastkajakker, der kan genanvendes, bliver glasfiber kun i meget begrænset omfang genbrugt og hovedparten deponeres som miljøfarligt affald. 

Hvilket materiale skal jeg vælge?

Vælg 1- lags 

 • Hvis du vil have et helt bekymringsfrit forhold til din kajak
 • Dine kajakambitioner går på hyggesejlads
 • Hvis prisen er det vigtigste

Vælg 3-lags: 

 • Hvis du gerne vil have mere fart i kajakken.
 • Ønsker en kajak, som kan holde til mere end glasfiber

Hvad har vi valgt?

På vores kajakker har vi valgt materialer udfra, hvad vores kunder fortæller os har betydning. Samtidig har vi i designet arbejdet med at få det bedst mulige resultat ud af materialet. Begge vores kajak modeller Unplugged og Endless har vi valgt at producere i 3-lags plast med ønsket om at skabe professionelle kajakker.

Vores kajakmodel Unplugged, som er henvendt til nye kajakroere, har vi tidligere lavet i 1-lagsplast, men fra 2021 har vi fået mulighed for at lave Unplugged i en højkvalitets 3-lags plast uden at skulle øge prisen. Det har givet den et væsentlig mere professionelt look og feel – og ikke mindst den stivhed, som skaber fart.

Vores anden kajak Endless er beregnet til langtur, hvor fart er helt afgørende. Endless har derfor fra start af været i 3-lags sandwichkonstruktion. 

Glasfiber

Hvorfor glasfiber?

DesignKayaks laver udelukkende kajakker i plast, men vi vil gerne give et par tips om glasfiber. Ligesom 3-lags sandwich konstruktion ikke altid kommer i den ønskede kvalitet, skal du også se dig for ved glasfiber.

For den erfarne roer er glasfiber det ultimative materiale for en havkajak. Grunden er, at selv den bedste plastkajak ikke leverer samme stivhed som en fiberkajak i topkvalitet. Det betyder dog ikke, at man ikke ser masser af erfarne roer i plastkajakker. Glasfiber tåler ikke nærkontakt med sten og klipper og er dyre at reparerer. Derfor vinder de robuste og prisstærke plastkajak manges hjerter. Hvad man vælger er en smagssag, men vær opmærksom på, at glasfiber ligesom plast findes i mange kvaliteter. 

Undgå dårlig kvalitet glasfiber

Glasfiber bruges i mange forskellige industrier f.eks. vindmølle- og skibsindustrien, men er også meget anvendt i kajakindustrien. Glasfiber bruges, fordi materialet har meget stor stivhed kombineret med lav vægt.

Glasfiber består af glastråde (kaldet fibre), der er limet sammen. Glasfiberkajakker er enten:

 • Flettede måtter (woven fiber glass): Som navnet siger består glasfiberen af pænt vævede måtter. Metoden er meget velegnet til havkajakker, fordi glasfiberen opnår høj kvalitet i form af stivhed og lav vægt
 • Sprøjtestøbt (chopped fiberglass): Glasfiberen består af små tråde. Metoden er ikke velegnet til havkajakker. Kajakken bliver skrøbelig og opnår ikke stivhed. 

Sådan ser du forskel på typer af glasfiber

Hvor det er sværere at gennemskue kvaliteten af 3-lagsplastkajakker, er det let at se forskel på flettede glasfiber måtter og chopped glasfiber. På ydersiden er måtterne gemt under lakken, der kaldes en gelcode. Derfor skal du kigge ind i kajakken, i lugerne og op under dækket. Er kajakken lavet af billigt chop, ligner det, at  der er masser af løse hundehår i materialet og det er mere groft at røre ved. 

Det er ikke ualmindeligt, at en god glasfiber kajak koster 3-4 gange så meget som en 1-lags plastkajak. 

En anden kvalitetstest er at mærke på stivheden i kajakkens for- og bagende. Hvis man kan klemme materialet med fingrene, og det bevæger sig, så er der simpelthen ikke glasfibre nok i kajakken, og den ønskede stivhed er ikke tilstede. 

Flettet glasfibermåtte. Denne konstruktion giver den optimale stivhed.

 

× Chopped glasfiber: Denne type af glasfiber opnår ikke den ønskede stivhed i kajakkonstruktion og er meget skrøbelig.