kajakkkens abc

havkajak

Kajakkens dele

Her på siden finder du en oversigt over, hvad de forskellige dele på kajakken hedder, og hvad de bruges til.

Vil du læse mere om, hvordan designet påvirker sejlegenskaber og blive kloger på, hvad der passer bedst til dig, kan du læse mere her.

Havkajakker er typisk lavet i plast eller glasfiber, du kan læse om fordele og ulemper ved de forskellige materialer i vores materialeguide.

Kajak dæk og cockpit

kajakkens abc

Cockpittet: De fleste havkajakker har et såkaldt “keyhole” cockpit eller på dansk nøglehulsformet cockpit. Det snævrere til foran men giver plads til at få benene op “gennem” dækket. Jo smallere cockpittet er fortil, jo bedre kontrol har du med kajakken, men samtidig skal du sno dig mere for at komme op og ned i kajakken.

Lårstøtter: I en havkajak sidder du med lårene under dæk. Lårene er placeret under lårstøtterne, det giver dig kontakt og dermed kontrol med kajakken. Lårstøtterne kan være polstrede med skum eller et gummimateriale for at give ekstra komfort.

Line: Hele vejen langs kajakken løber statiske liner – det vil sige liner der ikke giver sig, og som kan holde til at blive trukket i. Linerne bruges ved makkerredning og er en vigtig sikkerhedsfunktion på havkajakken.  

Luger og dagtursluger: Lugerne dækker over vandtætte lastrum. En havkajak har som min. to lastrum. Runde luger er mere vandtætte, mens ovale luger er lettere at pakke større ting i. På de fleste kajakker er der 2-4 luger, og tilsvarende adskilte rum til bagage og småting. 

Toggle: Håndtag eller toggle kan bruges til at bære kajakken på land, men er også vigtige at kunne nå fra vandet. Det gør det muligt at svømme med kajakken efter sig. Derfor bør togglen hænge løst ned fra kajakken. 

Makkerredning

Sæde: Ryglænet må ikke være højere end kajakkens bagdæk. Ved en selvredning kravler du nemlig baglæns henover ryglænet, og det er ikke muligt, hvis det stikker højere op end dækket. Kajakker med stolelignende sæder, er derfor ofte problematiske i praksis, selv om det ser komfortablet ud. 

DesignKayaks i spring green med blå pagaj og blå luger

Elastikker: På tværs af kajakken løber elastikker, der kan bruges til at fæstne ting på kajakken f.eks. et kort eller en reservepagaj. Begræns brugen til små og flade ting, da høje genstande skaber dårlig balance og  let fanges af vinden. 

Paddle roll: Ved ophold eller redning sættes pagajen fast på kajakken under linen og elastikkerne. Det er lettere, når der er en lille kugle, som man kan rulle pagajen ind under.

finne og ror

En havkajak har enten ror eller finne, som hjælper med at holde retning når det blæser bagfra eller fra en af siderne:

  • Finnen er som en køl på en båd. Den sænkes ned i medvind og sidevind og hjælper roeren med at holde retning.
  • Finneboksen – finne kan sænkes op og ned vha. af kontrolboksen, som er placeret ved cockpittet.
  • Roret er monteret bag på kajakken og som med finnen er det muligt at holde en kurs i sidevind. Roret kan løftes op og ned via en snor, og når det ikke bruges låses det på bagdækket. 

Kajakken indvendigt

Kontaktpunkterne

En havkajak styres og kontrolleres med kroppen. Derfor er det afgørende, at du har en god kontakt med kajakken. Du har 3 kontaktpunkter:

  1. Ryglæn – når du sidder i sædet skal din lænd have kontakt til ryglænnet. Du sidder rank med let fremadbøjet holdning.
  2. Lårstøtter – i en havkajak er benene under dæk, når du ror. Lårene er placeret under lårstøtterne, så du kan holde igen når du kanter kajakken.
  3. Fodstøtter – det sidste kontaktpunkt er fodstøtterne, som du indstiller, så de passer din benlængde. Her skal du kunne aflevere din energi fra dit rotag, så det overføres til kajakken.

Lastrum og skot

Et vigtig karakteristika ved en havkajak er, at den som minimum har to vandtætte lastrum. De fleste moderne kajakker har dog tre. Lastrumene har to vigtige funktioner. Som navnet siger, er det her du placerer din bagage. Der er plads til mange dages bagage i en havkajak, som gør det let at tage på langtur. Den anden funktion er sikkerhed. Skulle du kæntre i havkajak, giver lastrummene opdrift selv, når du har masser af bagage med.

  1. Lastrum og dagtursrum: Havkajakken har typisk to store lastrum med større luger, hvor du pakker telt, sovepose og andet grej til længere ture. Dagturslugen er altid placeret tæt på cockpittet, så du kan nå den, når du er på vandet. Her pakker du, hvad du skal bruge på vandet og f.eks. mad til en dagstur.
  2. Skot: For at lastrumene kan holde vandtæt, er der placeret et skot eller en væg. Sørg for at sikre dig, at skottene er fuget grundigt, så der ikke kan trænge vand ind i rummene. Vær dog opmærksom på at en kajak aldrig er 100% vandtæt så pak derfor alt dit udstyr i vandtætte poser.

 

Kajakkens dele

Denne artikel kajakkens dele er først del afvores kajakguide, som giver dig en grundig gennemgang af havkajakkens dele og deres funktion. Læs resten af guiden og bliv klogere på, hvordan designet påvirker sejlegenskaber eller fordele og ulemper ved 1-lags plast vs. 3-lags sandwichkonstruktion.

kajakkens dele