Kajakdesign og sejlegenskaber

Havkajak design

Havkajak længde og bredde

Kajak længde bredde

LÆNGDE

Den optimal længde og bredde på en havkajak afhænger af, hvad kajakken skal bruges til. Derudover har kajakkens form meget at sige for, hvilke egenskaber den har.

De fleste havkajakker har en længde mellem 4.75-5.50 m. De korte kajakker er lettere at manøvre i bølger, mens længde kan være med til at skabe fart og retningsstabilitet. For en god all-round kajak er det en god ide at søge en længde i midten dvs. ca. 5 –  5.25 m.

BREDDE

En smal kajak er hurtigere end en bred, da det areal der skal trænge gennem vand er mindre. En bred kajak er til gengæld mere stabil, da der er mere areal at placere balancen på. Havkajakker er som udgangspunkt ret stabile og  har en bredde på omkring 52-58 cm. Er du ny i kajak kan du roligt vælge en havkajak, som er 54-56 cm. bred, uden at være bekymret for stabiliteten. Vær opmærksom på, at arealet under kajakken øges betragteligt ved blot få cm ekstra i bredden. En havkajak bør i vores optik ikke være over 58 cm i bredden.  

Havkajakkens: Spring og Vandlinie

Når man taler om en kajaks længde er det afgørende at se på vandlinien og kajakkens spring. 

  • Vandlinje: Den længde af kajakken, som er under vand når den sejler.
  • Spring: Kajakkens krumning i enderne, der løftes op af vandet/bølgerne.

En havkajak med stort spring har en kort vandlinie og er lettere at manøvre. Fordi mere af kajakken er oven vande, har den et mindre areal der møder modstand når den drejes ad roeren. Stort spring er perfekt i bølger.

En havkajak med lille spring og lang vandlinie, er hurtig og mere retningsstabil fordi en større del af kajakken er holdt fast i vandet ved fart. Jo længere kajakken er, jo mere nødvendigt kan det være at gør brug af finne eller ror. 

Spring på havkajak

Den øverste kajak har stort spring og dermed kortere vandlinie end den nederste med mindre spring.

Havkajak bundform

Havkajak Bundform

Bundforme

Kajakkens form under cockpittet har stor betydning for fart og stabilitet. De tre mest brugte bundforme er:

  1. Rund: Den absolut hurtigste bundform. Lav stabilitet
  2. Shallow V: En all round bundform. God fart og medium stabilitet
  3. Flad: Den langsomste bundform. Meget stabil

Note: Da alle kajakker samler sig i enderne, ændre formen sig gradvist over kajakkes længde. Derfor er de omtalte bundformer ofte kun udtryk for arealet under kajakkens cockpit, og kan variere meget. 

Den bedste bundform

Hvilken bundform som passer bedst til dig afhænger af din erfaring, og hvad du vil med din kajak.

Den runde bundform er god, hvis du har lidt erfaring og gerne vil have en hurtig kajak. En rundbundet kajak opnår sin stabilitet når den er i fart, og kan for begyndere føles ustabil når den ligger stille. Er du ny i kajak, anbefaler vi en kajak med Shallow V bundform. Den føles stabil både når den ligger stille og er i fart. Den er god at lære teknik i og har mere fart end den helt flade bundform. Den flade bundform vil for mange føles tung at padle, men giver uden tvivl et førstehåndsindtryk af en kajak der (næsten) ikke kan vælte.

Hvad skal du vælge?

Havkajak Unplugged begynderkajak

Unplugged er vores eget design og er udviklet med tanke på begyndere med et godt kompromis mellem stabilitet og fart.

Leg i bølger: Vil du ud i bølger og har brug for hurtigt at kunne manøvre din kajak? Så vælg en kajak med medium/stort spring og en relativt kort vandlinie, dvs. typisk en lidt kortere kajak (fx 475 cm – 505 cm)

På tur: Vil du på tur og hurtigt fremad, er det en fordel med en kajak, der kan opretholde fart og retning. Vælg en kajak med et lille spring og en god længde, så du får lang vandlinie (fx 520 cm – 540 cm). Læs mere om vores langturskajak Endless og hvad der gør den optimal til langtur.

Begynder: Er du ny i kajak er det ofte et kompromis, der giver den bedste oplevelse. Vi har designet havkajakken Unplugged til at være optimal for begyndere, så den både giver en god stabilitet og rimelig fart. læs mere om Unplugged og hvorfor den er velegnet til begyndere.