7 ting du ville ønske du vidste, hvis du falder i koldt vand - DesignKayaks

7 ting du ville ønske du vidste, hvis du falder i koldt vand

Vinterroning

Sikkerhed i kajak handler om god forberedelse og undgå at tage unødige risici. Alt det kan du læse mere om i artiklen ‘Er du sikker på vandet?– Men er skaden sket, og du ligger i vandet og ude af stand til at komme op i kajakken, er her 7 gode råd, der forlænger den tid, du kan holde til at ligge i det kolde vandet. 

Kilde: Søsportens sikkerhedsråd

1. Få styr på vejrtrækningen

De første minutter efter, du er faldet i vandet er utrolig vigtige. I stedet for at begynde at svømme eller straks komme tilbage kajakken, skal du som det allerførste få styr på din vejrtrækning.

 

2. Bliv ved kajakken og tilkald hjælp

Kajakken er din redningsplanke, som holder dig oppe, og gør dig mere synlig. Overvej meget nøje før du forsøger at svømme i land uden kajakken. Det er hårdt at svømme i rotøj, og i koldt vand er det endnu mere krævende. Bliv i stedet for ved din kajak og tilkald hjælp, hvis det er muligt.

Du kan svømme med kajakken ved at holde fast i togglen, det er derfor vigtigt, at en kajak har en toggle  og ikke et fast monteret håndtag på toppen af dækket.

3. Forsøg at få hjertelunge region over vandet

Det bedste er selvfølgelig at komme tilbage i kajakken, men lykkes det ikke, så forsøg at hæve hjerte/lunge region over vandet ved at kravle op på bagdækket af kajakken.

4. Luk alle åbninger i tøjet

Sørg for at lukke og snøre alle åbninger bedst muligt til, så du kan holde varmen inde.

5. Tag hue på

Det største varmetab sker fra hovedet. Tag derfor hue, hætte eller hvad du har på hovedet.

6. Tag huen af

Kommer der en redningshelikopter med varmesøgende udstyr, tag huen af da dit hoved vil lyse op på deres skærm.

7. Lig stille

Den bedste måde at holde varmen er ved at ligge helt stille og krybe mest muligt sammen. Du skal ikke forsøg at bevæge dig til varme. Er I flere personer i vandet, så søg tæt sammen.

Vand og Kulde

Vandets temperatur skal altid med ind i overvejelserne, når du roer ud i havkajak, og du skal tilpasse din påklædning efter vandets temperatur. Læs mere om påklædning i kajak i vores kajakguide eller læs om kuldens påvirkning af kroppen i Søsportens sikkerhedsråd publikation Kulde og påklædning.