Er du sikker på vandet? - DesignKayaks

Er du sikker på vandet?

Kajak og sikkerhed

Demodag ved Frederikshavn Havkajak klub. 

Er det sikkert for mig at tage kajakken på vandet?

Forestil dig en uerfaren bilist, der med speederen i bund drøner afsted på en dag med tæt tåge og forresten lader være med at tage sikkerhedssele på. De fleste af os er ikke i tvivl om, at det er en rigtig dårlig kombi – fordi vi kender risikofaktorerne ved bilkørsel. Kajak er ikke anderledes, det handler om at kende risikofaktorerne og minimere dem.

Det kan gå rigtig galt i kajak, men generelt er kajak en af de sportsgrene, som har meget få skader og ulykker. 

Selvredning havkajak

Hvad er sikkerhed i kajak?

Helt kort fortalt så handler sikkerhed i kajak om at blive i kajakken. Falder du i vandet – det sker sjældent – så handler sikkerhed om at kunne komme tilbage i kajakken, på land eller tilkalde hjælp.

Omgivelsernes forhold

Vind
Havtemperatur
Vind

Vind

Vinden udgør den største risiko for, at du mister kontrollen over kajakken og ender i vandet.

Orientere dig om vindhastighed, retning og udvikling over dagen. Før du går på vandet og planlæg din tur efter vinden.

App’en windfinder er et rigtig godt værktøj til at kende vindforholdene netop der, hvor du ønsker at ro.

En tommelfingerregel siger; er vinden under 6 m/s, og roer du kystnært kommer du sjældent i problemer. Der er dog rig mulighed for at ro også ved højere vindsstyrke. Læs mere om vind i vores kajakguide vind og kajak.

Havtemperatur

Vandtemperatur

Kulde er det andet store risikomoment, når du er på vandet. Falder du i vandet, risikerer du at blive underafkølet. Underafkøling eller hypotermi fører i sidste ende til at vitale organer ophører med at fungerer. Derfor er det afgørende for din sikkerhed, at du forholder dig til temperatur. 

Når vi taler temperatur er det primært vandtemperaturen ikke luftens temperatur, du skal holde øje med.

Du kan se den aktuelle temperatur på Farvandsvæsnets hjemmeside.

Selv på en varm sommedag kan du kun overleve at ligge i vandet relativt kort tid. Læs Søsportens sikkerhedsråd om Vand og Kulde det er en absolut glimrende og detaljeret artikel om emnet. 

 Især i de lune forårsmåneder lader mange sig narre af, at luften er varm, men havet er stadig meget koldt og kræver korrekt påklædning. Læs mere om påklædning i vores kajakguide. Lær at redde dig selv op i kajakken, så du undgår at skulle ligge i længere tid i vandet.

 

kryds i kajak
bølger
Kryds

Afstand fra kysten

Roer du helt tæt langs kysten på lavt vand, er din risiko markant lavere end midt ude på havet. Når du planlægger din tur, skal du derfor være opmærksom på, om den indeholder et kryds, hvor du er tvunget til at bevæge dig væk fra kysten. Her er ofte mere livligt vand, og falder du i vandet, skal du kunne redde dig selv op i kajakken.

De færrest kan svømme mere end 50 m, når de har ro-tøj på, vær derfor opmærksom på at selv små kryds på under 1 km ikke bør foretages medmindre du behersker selvredning og makkerredning. Redninger lærer du på IPP2 kurser

Vi anbefaler også stærkt, at du lærer redningsøvelser, selv om du kun roer langs kysten. Vind og strøm kan trække dig længere ud på vandet, og ofte kommer man længere fra kysten uden at være opmærksom på det. 

kajak og bølger

Bølger

Bølger opbygges af vinden, men der findes forskellige typer af bølger, som kan overraske på dage med relativ lav vind. Især refleksbølger findes mange steder typisk ved havne og moler, hvor vandet møder en hård flade. 

Dig og udstyr

Din erfaring

Din evne til at klare situationer og træffe de rette beslutninger øges med din ro-erfaring og erfaring med hav og vind.

Udover generel erfaring er din evne til at redde dig selv tilbage i kajakken i tilfælde af, at du kæntrer helt afgørende for din sikkerhed. Redningsøvelser lærer du på IPP2 kursus, men husk at øve dem en gang imellem, så de sidder på rygraden, hvis uheldet er ude. 

Tag også højde for din dagsform. Er du træt og udkørt vil du have væsentlig sværere ved at gennemføre en redning end hvis du er frisk og i god form. 

Dit Udstyr

Du kan gøre rigtig meget for at sikre dig ved at have rette udstyr med og på.

Vesten skal altid på lige meget vejr og forhold, når du tager på vandet. 

Klæd dig efter vandtemperaturen. Ro i våddragt, når vandet er varmt og i tørdragt, når vandet er koldt – læs mere om ro påklædning.  

Medbring altid pumpe og paddlefloat, som bruges til selvredninger. Roer I flere sammen kan du også overveje at medbringe en bugserline, så I kan trække hinanden. Det er især en god ide, hvis du har børn med på vandet.

Livline til land

Roer du sammen med andre øger du din sikkerhed på mange måder. En makkerredning er lettere for de fleste end en selvredning. Er du faldet i vandet og kan ikke kommer op kan dine ro-makkere tilkalde hjælp. 

Er I kommet ud i vand, som overstiger jeres evner og ikke kan komme ind. Så lig jer sammen i en flåde (hold fast i hinandens kajakker), det giver meget større stabilitet og ring så efter hjælp, hvis nødvendig.

Tag telefonen med på vandet, så du kan tilkalde hjælp. Opbevar den altid i vandtæt cover.