Kajakbeklædning bliv klædt godt på til kajakturen - DesignKayaks

Kajakbeklædning

kajak påklædning

Hvad har man på i kajak?

Hvad er den rigtige kajakbeklædning? Det afhænger af sæsonen. Her er et par gode råd til at vælge det rigtige tøj til kajak:

  • Klæd dig på efter vandtemperaturen frem for lufttemperaturen
  • Undgå bomuldstøj, vælg i stedet uld eller svendtransporterende stof
  • Klæd dig i lag så du kan tilpasse efter behov
  • Vælg tøj med god bevægelse ved arme, skuldre og ryg
  • Sko/støvler som tåler vand
  • Brug altid redningsvest
I kajak er det vandtemperaturen der bestemmer påklædningen

Basis-beklædning

Kajakvest – En kajakvest er kort i ryggen, så den ikke generer dig, når du padler. Gå efter en vest, som sidder godt med justeringsmuligheder, og som kan åbnes foran.

Yak Kallista kajakvest
Kallista kajakvest 649,-

Spraydeck – Hjælper dig til at holde dig varm og tør. Er du ny i kajak vil du føle dig bedre tilpas i et nylon eller super-stretch spraydeck frem for et i neopren.

Spray deck
Sprayskirt i super stretch 599,-

Long John – En våddragt uden ærmer. Har du en med ærmer kan den sagtens bruges til kortere ture, men den vil ofte genere ved arme og skuldre, når du er afsted på længere ture. 

Under våddragten kan du bruge badetøj om sommeren. Er vandet og/eller luften kold, kan du supplere med et isolerende lag af uld eller fleece.

Kvalitets kajak våddragt
Våddragt fra YAK 899,-

Neopren sko/støvler – Du undgår sjældent at få fødderne i vand. Med et par neoprensko- eller støvler, holder du fødderne varme. Du kan bruge dem med bare fødder eller tag et par uldsokker i, så hjælper de dig med at holde varmen.

Brug aldrig snørebånd da du risikerer, at snørebåndet sidder fast i kajakkens fodpedaler.

Kajakstøvle
Kajakstøvle 375,-

Til koldere dage

Ro-jakke: Roer du ikke kun på de aller varmeste dage, vil du lynhurtigt blive glad for at have en ro-jakke. Du kan sagtens starte med at bruge en løbe- eller cykeljakke, men en rigtig ro-jakke har manchetter i ærmerne, og det hjælper dig med at forblive tør, når du løfter armene i padletag.

Hue: Man mister rigtig meget varme fra hovedet, derfor gør det en stor forskel at have en hue på. Vælg en tynd uld- eller fleecehue, som forbliver varm selv om den bliver våd.  

Handsker: Du undgår ikke at få våde hænder, og mange bryder sig ikke om at ro med handsker, men et par tynde uldhandsker kan være gode til pauser. Du kan også få neopren handsker, som du kan bruge, når du padler.

Uld, uld og mere uld: Er det koldt, så pak dig ind i uld. Der findes mange kvaliteter og tykkelser af uld. Er det koldt så vælg uld i en tyk kvalitet fra top til tå. Der findes masser af lækkert sporttøj i uld som kan bruges både i kajak og på skituren.

Yak rojakke til kajak
Spray ro-jakke 499,-
Ezeedon tørdragt

Tørdragt Ezeedon 3.875,-

Tørdragt Kultisport tørdragt
Tørdragt Multisport SK 5.999,-

Tørdragt

Roer du om vinteren bør du investere i en tørdragt, da den som navnet siger holder dig tør. 

Bruger du tørdragt skal du huske følgende to ting:

  1. Der er ingen varme i en tørdragt, så du skal altid klæde dig varmt på under tørdragten for at opnå den ønskede beskyttelse mod det kolde vand. Brug skiundertøj eller endnu bedre en såkaldt bamsedragt i fleece, som ikke skiller ved lænden.
  2. Tørdragten skal ALTID være helt lukket i halsen og andre åbninger. Tørdragten er forsynet med en manchet i halsen, som sikrer at vandet holdes ude. Man bliver let fristet til at åbne lidt op i halsen, men på den måde åbner du for, at vandet kan komme ind i din tørdragt – og ligeså god den er til at holde vand ude, er den til at holde vand inde. 

Sæsonen for tørdragt afhænger af vandtemperatur, men også af hvilket vand du roer i:

Temperatur: Vær især påpasselig om foråret, hvor luften kan være varm, men vandet stadig er koldt. Er vandet under 10 grader, bør du overveje tørdragten.

Vand: Kan du let komme i land? Roer du helt tæt på kysten, hvor vandet er lavt, og det er muligt at komme på land, er behovet for tørdragt mindre. 

Ro-tøj for ekstra komfort

Et alternativ til Long John / Våddragt er ro-bukser og jakke. Det er en dyrere løsning, men roer du meget, er der meget mere komfort i ro-bukser. Ligesom med tørdragten er det vigtigt at ro-bukserne er tørre og sidder tæt i taljen og om anklerne, så der ikke kommer vand i dem.

Vedligehold dit udstyr

Kajakbeklædning udsættes for saltvand og masser af sol, som begge slider hård på udstyret. Gør det til en vane at skylde dit udstyr i ferskvand efter hver tur. Det kan være i regnvandtønden, under bruseren eller haveslangen. Lad det dryptørre et ventilleret sted, og opbevar det efterfølgende mørkt og tørt.

Yak robukser chinook velegenet til kajak
Ro-bukser Chinook 1295,-