Endless havkajak skabt til langture - DesignKayaks

Endless skabt til langture

Endless er designet ud fra ønsket om at skabe en kajak med masser af fart, komfort og let adgang til udstyr og grej. Her ser vi nærmere på, hvilke designelementer der gør Endless til en vaskeægte langtuskajak.

Bygget på erfaring

Fra start af har det været vores intention hos DesignKayaks at opbygge et lille men målrettet sortiment af kajakker. Kajakkerne er designet af Søren Telling. Vores første kajak, Unplugged er målrette begynderen og oplagt til brug hos kursusudbydere, udlejere og skoler. Designet er skabt på baggrund af over 15 års erfaring med kajakundervisning. Endless har derimod sine rødder i lange ekspeditioner, hvor Søren har været ekspeditionsleder flere gange (… fra pålidelig kilde ved vi, at der er en ny ekspedition i støbeskeen i 2021, hvor Endless skal til Nordøstgrønland). 

Søren Telling i havkajak på Grønland

Søren Groth Telling har ledet flere lange ekspeditioner til Nordøst Grønland og Svalbard. I det daglige driver han – ved siden af DesignKayaks – Outdoorsports, hvor han gennem mere end 15 år har udbudt IPP2 kurser i hele Danmark.

Tankerne bag designet.
Ingen kajakker rummer alt, heller ikke Endless. En langturskajak har sine fordele i fart og retningsstabilitet. Endless er ikke en decideret ekspeditionskajak, men en langturskajak der egner sig til ture på op til ca. 10 dage med oppakning. Herunder kan du læse vores begrundelse for de forskellige valg på Endless. 

Fart

Det helt essentielle ved en langturskajak som Endless er, at den skal være bygget med fart for øje. Nøglen til fart ligger gemt i en kombination af bundform og kajakkens øvrige dimensioner. 

Bredde – Med en bredde på kun 50 cm (regular) og 52 cm (large) hører Endless til blandt de smalleste havkajakker på markedet. 

Bundform – Tillægges at den er skabt på en afrundet bundform med inspiration fra de hurtige surfski, får man en rigtig hurtig kajak, som samtidig skærer skarpt gennem bølgerne. 

Vandlinie – Den sidste, men bestemt ikke uvæsentlige, faktor er kajakkens vandlinje. Den reelle længde på en kajak, skal måles mellem yderpunkterne for vandkontakt. Ved kajakker med stort spring (som har sin absolutte berettigelse til mere actionpræget leg i bølger og brændinger) er vandlinjen op til 25% mindre end kajakkens ydermål. Endless har vandlinje der udgør hele 92% af kajakkens længde og er på den måde utrolig retningsstabil.

Endless havkajak dimensioner
Køb Endless
Endless havkajak har skeg4 som standard

Skeg4 fra kajaksport

Ror eller finne?
Mange kajakroere har et nærmest religiøst forhold til spørgsmålet. Skal Endless bruges til længere ture langs kysten med mindre oppakningen, kan den let styres med kantning og finne. Er der længere ture i udsigt, og kajakken er lastet tungt? Her bliver de fleste glade for  ror til dage med meget blæst, eller når trætheden melder sig efter flere dage på vandet. 

Vi har derfor valgt at producere Endless med finne som standard og mulighed for at eftermontere ror. 

Finne – Finnesystemet er Kajaksports nye Skeg System 4, der er snorestyret og med en meget robust kontrolboks med fingergreb til justering. 

Ror – På kajakkens agterspejl er der indstøbt et rustfrit rorbeslag og nedfræset områder til linekablerne, som let kan bores ud. 

Kajakkens volumen

Det allervigtigste – uanset om vi taler om kajakker, cykler eller løbesko – er at den/de passer i størrelse. En for stor kajak gør det umuligt for roeren at have ordentlig kontakt til kajakken, og dermed styre kajakken optimalt via kantning. En for lille kajak, gør derimod turen ukomfortabel og ender måske med ben der “sover” under dækket. 

Kunsten i at skabe  den perfekte langturskajak, ligger i kompromiset, hvor et komfortabelt og rummelige cockpit ikke bliver så stort, at kajakkens øvrige volumen hæves og gør kajak alt for påvirkelig af vind.   

Vi har derfor ladet os inspirere af cockpitformen på moderne whitewater kajakker, hvor lårstøtternes afrundede form følger kajakken indre kurver. Det giver øget plads til benene uden at hæve selve cockpittet, og skabe lårstøtter med suverænt greb. På den måde har vi kunne skabe et rumligt og komfortabelt cockpit, uden at skulle gøre selve kajakken større.  

Endless havkajak cockpit mål
Køb Endless

Komfort
Når man sidder mange timer i kajakken, har sæde og ryglæn stor betydning for oplevelsen. I Endless findes et ergonomisk sæde med fastmonteret siddepude af EVA-skum, der giver god aflastning. Ryglænet er udformet som en favnende lændestøtte, med mulighed for justering fra cockpittet mens man sidder i sædet. 

Luger og pakrum
Da Endless er skabt til ture og eventyr med god plads til udstyr. 

Ovale luger – Vi har valgt at placere store ovale luger på de to store pakrum. Det giver god mulighed for at have telt og andet større udstyr med. 

Dagtursrum – Som standard kommer Endless med et dagtursrum bag cockpittet, og mulighed for at tilkøbe et ekstra rum under fordækket. Her har vi valgt Kajaksports smarte Day Box system. Som på Unplugged bruger vi vores egne luger, som fås i 5 forskellige farver og føres som reservedel i vores shop. Alle luger er hæftet til kajakken med en lille snor.  

Endless havkajak har to ovale luger og dagtursluge
Køb Endless
Endless langturskajak med rescue system
Køb Endless

Resque System
Lige bag cockpittet har vi gjort klar til montering af et selvredningssystem, hvor pagajbladet kan spændes fast under to stropper. Systemet hjælper roeren hurtigere tilbage i kajakken efter en kæntring, og reducerer risikoen for, at skulle bruge flere forsøg på at komme op i kajakken. Vi har udviklet vores eget Resque System, der passer perfekt på Endless, men andre systemer som fx Seals paddle float straps kan også monteres. 

Materiale
Der findes kajakker i mange forskellige materialer, som alle har forskellige styrker og svagheder. 

3-lagsplast – Endless er fremstillet i avanceret 3-lagsplast, hvor en afstivet skumkerne med lukkede celler giver en stiv og robust konstruktion. 

Afstivelsespunkter – Samtidig er Endless fra starten designet til produktion i rotationsstøbt plast, det har gjort det muligt at tilføje afstivelsespunkter i konstruktionen. Det ses blandt andet i cockpittet, hvor der er en rækker stivere langs kanten. 

LLDPE – Det yderste slidlag på Endless er lavet i LLDPE (Linear Low Density Polyethylen), som gør kajakken mere robust overfor slag og stød fra fx sten. Samme type plast bruges til whitewater kajakker verden over.

Havkajak Endless i 3 lags sandwich konstruktion

3 lagskonstruktionen er kendt fra mange andre industrier f.eks. båd- og flyindustrien.

Skabt til brug!
Udover valget af en hårdhændet plasttype, har vi gjort alt, hvad vi kan for at skabe en kajak, der kan holde til turbrug. 

Dæksfitting – Alle dæksfitting er fæstnet med indstøbte vingeformede messingbøsninger og 6mm rustfri bolte. Det sikrer, at du kan trække selv en tungt lastet kajak op på stranden uden skader på kajakken. 

Snorestyret finne –  Vores valg af snorestyret finne, er ligeledes gjort for at minimere reparationer og undgå bukkede wire. Luger, liner og elastikker påvirkes naturligvis af sol og saltvand og vil med tiden skulle skiftes. 

Vi lagerfører alle reservedele til vores kajakker, så du hurtigt er på vandet igen.