Efterår i kajak

Efterår i kajak

Stadig masser af gode dage på vandet

Med september måned er kalenderen sat på efterår. Efteråret byder på masser af gode dage på vandet. Dage med høj sol og en skov i efterårsfarver er en fantastisk ramme for en kajaktur. Vandet er stadig relativt varmt, hvilket gør efteråret til en god kajaksæson, men ligesom resten af året skal man altid tænke vind og vejr ind før man tager på vandet.

Tag ud i kajak om efteråret
Windfinder viser vindhastighed- og retning

Vindkort på Windfinder app’en

Find havtemperaturen på Farvandsvæsnets side

Farvandsvæsnets hjemmeside fcoo.dk

Sikker på vandet om efteråret

Vejret skal altid tages i betragtning, når man roer kajak. De vigtigste to ting at holde øje med er:

  • Vind: Hastighed, retning og udvikling over dagen
  • Vandtemperatur

Vind er den faktor, der gør, at du risikerer at komme ud i vand, hvor du mister kontrollen over kajakken og i værste tilfælde ender i vandet. 

Brug en app som f.eks. Windfinder eller farvandsvæsnets side. Her ser du udviklingen af vindhastighed- og retning for netop din position. Er vinden over ca. 5-6 m/s og er du ikke en erfaren kajakroer, bør du overveje nøje, hvor du vælger at ro:

  • Find vand, hvor du er i læ fra kysten f.eks. skrænter og skov langs kysten giver læ for en fralandsvind.
  • Hold dig langs kysten og vær særlig opmærksom, hvis du roer ved en kyst med fralandsvind. Kommer du for langt ud, er du ikke længere i læ og bliver blæst væk fra kysten.
  • Vælg søer og åer. Vær dog opmærksom på, at der sagtens kan opstå bølger på søer.

Vandtemperaturen. Den største risiko ved kajaksejlads er underafkøling, hvis du kæntrer. Om efteråret er vandet stadig relativt varmt og varmere end om foråret, hvor mange bliver snydt af det kolde vand. Du kan finde den nøjagtige vandtempartur på Farvandsvæsnets side. Her sidst i september 2019 er vandtemperaturen omkring 15 grader og således stadig relativt varmt, men du bør altid tage disse forholdsregler:

  • Rigtig påklædning: Som minimum våddragt og selvfølgelig vest
  • Lær dine redningsøvelser, så du kan komme op i kajakken igen ved kæntring
  • Roer du alene: Medbring sikkerhedsudstyr (paddlefloat og pumpe)

Inspiration til efterårsture

I denne uge har jeg været på vandet to gange, men med ret forskellig forudsætninger.

Hele weekenden var vejret stabilt med skyfri himmel og næsten ingen vind. Derfor var det bare at vælge, hvor turen skulle gå hen uden særlig overvejelser. Jeg valgte Horsens fjord, fordi vi havde kursus, og jeg havde lyst til at kigge forbi. 

Mandag havde jeg aftalt en tur med en veninde fra Aarhus, som har meget lidt ro-erfaring. Vejrudsigten lovede 7-8 m/s fra øst/sydøst aftagende til 4-6 m/s senere på aftenen. En tur langs kysten ved Aarhus havde ikke været sjov med pålandsvind. I stedet valgte vi Skanderborg sø med isætning fra Hylke strand, hvor vi især det første stykke var godt i læ for østenvinden. Et andet alternativ havde været Brabrand sø eller Knebel vig, hvor der også er mere læ.

Et sikkert alternativ, hvis vinden har for godt fat er åer. Her kan vinden ikke få rigtig fat i vandet og samtidig er du altid tæt ved bredden. Danmark har masser af dejlige åer med gode muligheder for at ro i kajak. Gudenåen kender de fleste, som et sted for kanoer og kajakker, men der er mange alternativer. Aarhus å, Odense å eller Suså byder alle på dejlige kajakoplevelser for bare at nævne nogle få. Roer du på åer, så husk altid at tjekke sejladsbestemmelser, da der ofte er restriktioner for, hvornår du må ro hvor. Informationen er desværre ikke samlet et sted, så spørg Google.

Vi har lavet turbeskrivelser for Odense å og Suså, som du finder i vores ruteunivers, her er også information/links til info. om regler for sejlads på de to åer.