Sommertur på Suså

Isætning af kajak i Susåen v Vrangstrup

I havkajak på Susåen

– af Hanne Groth, DesignKayaks

I onsdags pakkede jeg to kajakker på bilen og kørte mod Sydsjælland for at mødes med en veninde og tage en tur på Suså. Susåen er Sjællands længste å og kommer gennem søerne Tystrup Sø og Bavelse Sø. Turen er 40 km og vi valgte at dele den op på to dage, så der var tid til aftenhygge.

Isætning af kajak ved Vrangstrup Suså

Piletræer, skov og åbne landskaber

Susåen og søerne byder på fantastisk natur og god variation i omgivelserne.

Vi er heldige og har sol det meste af turen, som sørger for at omgivelserne tager sig ud på bedste vis. På turen ned af Suså kommer vi gennem smalle passager med siv på begge sider, hvor man er helt gemt væk fra omverdenen. De afløses af åbne landskaber med bakker og eng med græssende køer, som ser nysgerrig til. På andre strækninger roer vi gennem skov, eller gennem grenene fra piletræerne, som dypper sig helt ned i åen. 

I den nederst del af Tystrup Sø er kysten fredet og her er et meget rigt fugleliv. Naturen omkring Tystrup Sø er imponerende flot med skov på den ene side og et bakket landskab på den anden.

Det sidste stykke ind mod Næstved roer man gennem skov og et hav af åkander. Suså kommer også forbi Herlufsholm, der ligger smuk placeret i skoven.

Havkajak på en å?

Vi får ofte spørgsmålet ‘Kan man ro havkajak på en å?’ Svaret er ja! Fordelen ved en havkajak er, at den kan klare sig i alle forhold, hvor andre kajakker ikke egner sig i bølger. På netop denne tur får vi faktisk bølger på Tystrup sø, da vinden kommer fra NV. Vi får at vide, at bølgerne kan blive ret høje ude midt på søen, så sørg for at holde dig langs kysten, hvis det blæser

havkajak på Suså

Færdsel på Suså og Tystrup Sø

Da åen også bruges til kano sejlads er der meget gode forhold, som gør det let at sætte i og tage op, ligesom der er forskellige muligheder for at overnatte både inde og ude. Vi overnattede på Depotet i Skelby. Et hyggeligt lille vandrehjem, som ligger helt ned til åen.

Vær opmærksom på, at der er restriktioner for sejlads på Suså og at man skal have en gæstenummerplade. Du kan finde al nødvendig information i turbeskrivelsen